Tradycją stało się, że w okresie przedświątecznym, bożonarodzeniowym lub wielkanocnym uczniowie klas II i III gimnazjum wybierają się na warsztaty kulinarne do ZSNr1 w Bratoszewicach . W piątek 27 listopada, piętnaście uczennic pod opieką nauczycielek Barbary Antczak-Sadowskiej i Anny Zielkowskiej-Danisz przed godziną 8.00 zameldowało się już w szkole średniej w gotowości do zajęć kulinarnych. Tematyką tegorocznych zajęć były potrawy wigilijne: barszcz czerwony,pierogi pieczone, pierogi z kapustą i grzybami oraz krokiety (przepisy podajemy na zdjęciach). Zajęcia były prowadzone w dwóch pracowniach w szkolnej pracowni zajęcia prowadziła pani Ewa Piszczyńska wraz uczniami III klasy Technikum Żywienia: Anna Bednarek, Dominik Mroczek, Natalia Fraszczyk, Krystian Dałek, Sylwia Przybysz.
W internatowej pracowni kulinarnej zajęcia prowadziła pani Kamila Kina i uczniowie: Jolanta Górska, Natalia Szadkowska, Paulina Plewka, Aleksandra Niedbała. Zajęcia były bardzo ciekawe, uczennice gimnazjum wykazały się dużym zaangażowaniem, natomiast koleżanki i koledzy z technikum dużą cierpliwością, wyrozumiałością i chęcią pomocy w każdej sytuacji co widać na zamieszczonych zdjęciach. Na koniec zajęć była wspólna degustacja przygotowanych potraw i wymiana doświadczeń kulinarnych z zajęć technicznych . Następne wspólne zajęcia planujemy na wiosnę przed świętami Wielkiej Nocy ,na nich swój kunszt kulinarny będą ćwiczyć chłopcy z klasy IIa i IIIa gimnazjum.
Opis: Barbara Antczak-Sadowska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|